Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
• Strona 1 z 1
Napisane przez VA » 4 wrz 2011, 17:59 Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
Sporo czasu mi zajęło żeby się zdecydować w jakim układzie i na jakich lampach ma powstać mój nowy OTL. Chociaż chyba jeszcze więcej czasu zajmie budowa :lol:
Więc, wybór padł na układ WK-WA oraz lampy 6n2p-ev w pierwszym stopniu, oraz 6n6p w stopniu końcowym. Oczywiście układ będzie pracował w klasie A. Zależało mi również by układ pracował z pełną separacją kanałów, dlatego też zastosowałem w układzie lampy równolegle. Zaletą również równoległej lampy na końcówce będzie obniżenie impedancji wyjściowej.
Schemat:

Zbudowałem układ testowy:

Niezły bałagan. Jak można się było spodziewać jest sporo przydźwięków, ale gra znakomicie.
Układ będzie zasilany z dwóch, dość mocnych transformatorów, 120mA, czyli ok. dwukrotność zapotrzebowania. Tutaj nie można oszczędzać.

Projektowanie płytki:

oraz przygotowanie:

I w końcu przewiertane płytki:

Większe płytki to wzmacniacze, mniejsze to układy żarzenia. Duże otwory na płytkach wzmacniacza to dodatkowa wentylacja dla rezystorów mocy.
Jestem na etapie lutowania układów. Turety są umieszczone na 3mm płycie z włókna szklanego:

Tutaj już z przylutowaną szyną masy.
W miarę postępów będę dodawał aktualizacje.
Więc, wybór padł na układ WK-WA oraz lampy 6n2p-ev w pierwszym stopniu, oraz 6n6p w stopniu końcowym. Oczywiście układ będzie pracował w klasie A. Zależało mi również by układ pracował z pełną separacją kanałów, dlatego też zastosowałem w układzie lampy równolegle. Zaletą również równoległej lampy na końcówce będzie obniżenie impedancji wyjściowej.
Schemat:

Zbudowałem układ testowy:

Niezły bałagan. Jak można się było spodziewać jest sporo przydźwięków, ale gra znakomicie.
Układ będzie zasilany z dwóch, dość mocnych transformatorów, 120mA, czyli ok. dwukrotność zapotrzebowania. Tutaj nie można oszczędzać.

Projektowanie płytki:

oraz przygotowanie:

I w końcu przewiertane płytki:

Większe płytki to wzmacniacze, mniejsze to układy żarzenia. Duże otwory na płytkach wzmacniacza to dodatkowa wentylacja dla rezystorów mocy.
Jestem na etapie lutowania układów. Turety są umieszczone na 3mm płycie z włókna szklanego:

Tutaj już z przylutowaną szyną masy.
W miarę postępów będę dodawał aktualizacje.
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputacja: 112
0
Napisane przez malaroksi » 5 wrz 2011, 08:03 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
:shock:
MacGyver jakby Ci wsuwki brakło to mam kilka :lol:
MacGyver jakby Ci wsuwki brakło to mam kilka :lol:
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
0
Napisane przez VA » 5 wrz 2011, 13:41 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
Dzięki, na pewno się do czegoś przydadzą :mrgreen:
-
- VA
- Zaangażowany
0
Napisane przez rObErT.R. » 5 sty 2012, 01:34 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
jak postępy, bedą jakieś nowe foty??
<<..>>
<<..>>
-
- rObErT.R.
- Początkujący
- Reputacja: 0
0
Napisane przez plazermen » 5 sty 2012, 08:42 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
Ło powodzenia w projekcie. Daj dobre chłodzenie bo tego typu wzmacniacze ciągną poważne ilości prądu i grzeją nawet jak nie pracują. Ja niedługo zabieram się za remont wzmacniacza klasy A - starego dobrego angielskiego Musical Fidelity - piękny dźwięk toto ma, ale trzeba część gadżetów w środku podmienić, bo niedomaga.
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
0
Napisane przez VA » 5 sty 2012, 09:34 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
Postępy jakieś są. Zmontowałem płytki i... czekają... czekają... :? Ciężko ostatnio było z czasem, ale teraz chyba będzie go trochę więcej. NO MORE SKY BOXES!!! :509: Zwolniłem się w końcu z ostatniej pracy, teraz już tylko na własny rachunek. Jak się tylko zmobilizuję to wstawię coś więcej.
A konkretniej co to za model?
plazermen napisał(a):Ja niedługo zabieram się za remont wzmacniacza klasy A - starego dobrego angielskiego Musical Fidelity - piękny dźwięk toto ma, ale trzeba część gadżetów w środku podmienić, bo niedomaga.
A konkretniej co to za model?
-
- VA
- Zaangażowany
0
Napisane przez plazermen » 5 sty 2012, 09:41 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
-
- plazermen
- Wtajemniczony
- Reputacja: 92
0
Napisane przez VA » 5 sty 2012, 10:01 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL
Super :mrgreen: Masz jakieś szersze pojęcie o elektronice, czy tylko amatorka?
Dodano: -- 17 lut 2012, o 10:53 --
Uruchomiłem :D
Jeszcze co prawda daleko do zakończenia, ale już da się posłuchać muzyki :)
Tak wyglądały płytki po zmontowaniu:

Główna chassis z gniazdami:

Płytki z okablowaniem:

oraz zamontowane do obudowy:

Obecnie wygląda to tak (opakowanie zastępcze :P ):

Jeszcze jest małe buczenie z trafa, mam nadzieję, że dodatkowe kondensatory filtrujące poprawią mój błąd. Mam nadzieję że nie będę musiał na nowo projektować płytek, bo popełniłem pewien poważny błąd, czego nie byłem świadom w momencie projektowania :cry: Doświadczone oko zauważy bez problemu :) Cóż, człowiek uczy się na błędach.
Dodano: -- 17 lut 2012, o 10:53 --
Uruchomiłem :D
Jeszcze co prawda daleko do zakończenia, ale już da się posłuchać muzyki :)
Tak wyglądały płytki po zmontowaniu:

Główna chassis z gniazdami:

Płytki z okablowaniem:

oraz zamontowane do obudowy:

Obecnie wygląda to tak (opakowanie zastępcze :P ):

Jeszcze jest małe buczenie z trafa, mam nadzieję, że dodatkowe kondensatory filtrujące poprawią mój błąd. Mam nadzieję że nie będę musiał na nowo projektować płytek, bo popełniłem pewien poważny błąd, czego nie byłem świadom w momencie projektowania :cry: Doświadczone oko zauważy bez problemu :) Cóż, człowiek uczy się na błędach.
-
- VA
- Zaangażowany
0
• Strona 1 z 1
-