Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :)
-
- roslinka_zielona
- Rozeznany
- Reputacja: 3
Napisane przez malaroksi » 25 lut 2011, 09:12 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez malpa3000 » 27 lut 2011, 22:30 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :)
tu jest firma która się zajmuje usuwaniem os: http://www.altek-midlands.co.uk/index.p ... eNumber=62
-
- malpa3000
- Rozeznany
- Reputacja: 17
Napisane przez bogini8 » 18 mar 2011, 14:24 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :)
kurcze ta donica super na truskawki
http://www.homebase.co.uk/webapp/wcs/st ... searchtext>STRAWBERRIES
http://allegro.pl/drzewko-truskawkowe-r ... 49300.html drzewko truskawkowe
do dziewczyn majacych ogrodek widzialam na allegro grzybnie grzybow lesnych. tu jest rewelacyjny klimat zeby sie przyjely grzybki.suszone do bigosu czy pierogow pozniej :))
http://allegro.pl/grzyby-lesne-w-twoim- ... 03155.html
[ Dodano: |18 Mar 2011|, o 14:25 ]
http://allegro.pl/ale-jaja-seksowne-i-o ... ml#gallery
a moze papryfiutki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hahahahaha dobre czego to ludzie nie wymysla :)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputacja: 100
Napisane przez agg » 18 mar 2011, 14:44 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :)
co tu posadzic, zeby do konca lata wytrzymalo?
a moze lepiej juz nic nie sadzic bo bede miala misz-masz w tym ogrodzie :roll:
ale ladna pogoda na dworzu, szkoda ze od strony ogrodka mam cien buuuui tam zimno jest :evil: poki co jeszcze trawy w tym roku nie kosilam, za zimno tam na takie atrakcje. :roll:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputacja: 146
Napisane przez malaroksi » 18 mar 2011, 14:52 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :)
W funciaku trafiłam na duże prostokątne dolnice to sobie posadzę koperek, cebulkę , bzylię i inne :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez malpa3000 » 22 mar 2011, 15:20 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
Dodano: -- 14 maja 2011, o 08:04 --
Czy urosły wam jakies warzywa? bo mi w tym roku wszytsko pada, myslałam, że to może slimaki, ale posypałam trutką i nic. Może jakies inne insekty atakuja w tym roku???
Dodano: -- 14 maja 2011, o 08:04 --
Czy urosły wam jakies warzywa? bo mi w tym roku wszytsko pada, myslałam, że to może slimaki, ale posypałam trutką i nic. Może jakies inne insekty atakuja w tym roku???
Dodano: -- 14 maja 2011, o 08:05 --
-
- malpa3000
- Rozeznany
- Reputacja: 17
Napisane przez Drya » 5 paź 2011, 08:41 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
Juz jakis czas temu kupiłam w argosie regał ogrodowy (taka mini szklarnia z półkami)doniczki i ziemię w ogrodnictwie (ziemia odpowiednio nawożona i specjalna pod warzywa i krzewy jak i ziemie do kwiatów) Nasiona ziół kupione w tutejszych sklepach takie jak bazylia,czomber,szczypior,pietrucha,oregano,mięta,koper,sałatę .Elegancko wzrosło .Do tego ku mojemu zaskoczeniu tak od niechcenia wrzuciłam pestki z gruszki i jabłka i o dziwo drzewka mają już po około 20 cm :P Co z tego wyrośnie nie wiem,może okazać się jałowe ale czekam wytrwale :P
Parę sadzonek truskawek i poziomek zwlekłam sobie z polszy .
Tak samo kwiaty wczesna wiosną sieję w doniczkę a potem rozsadzam i cieszę latem oko własnymi syrfiniami , petuniami czy pieknymi pelargoniami na moim ogrodzie :D
Mieszanki kwiatów wysokopnących od razu w grunt i tudzież z nich zbieram nasionka albo same się nasieją ,jedynie tylko z wiosny mały przegląd by to jakos w miarę wyglądało :lol:
Miętę można wysadzić na ogród,pietruszkę też (pietruszkę na zime przykrywam dużym białym wiadrem by nie było jej za ciemno)
Rzodkiew i marchew od razu w grunt,tylko też trzeba było "wymienić" podłoże.Opryski na robaki,mrówki,ślimaki itd kupuję w pondlandzie .
Przyjemne uczucie mieć piękny pachnący ogród ;)
-
- Drya
- Raczkujący
- Reputacja: 7
Napisane przez Gaba76 » 6 paź 2011, 19:54 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
my w tym roku mamy taka mala szklarnie, bez regalow, zrobilismy z desek cos na ksztalt donicy i zasadzilismy pomidorki koktajlowe (z Polski-pyszne, slodziutkie :P ) wczesniej zasiane w specjalnych malych doniczkach na sadzonki. wyrosly bardzo ladnie, na ok. 1.50m i pewnie by dalej rosly gdyby nie sufit ;) tylko wiatr potargal troche folie przy zamku :x
oprocz tego mamy na ogrodzie... w sumie trudno to jakos nazwac, ale jest mniej wiecej 2m na 0,5m ;) tam zasialismy marchew, pietruszke, koper, buraki, rzodkiewke i szczypiorek niby ladnie nam to wyroslo, ale wszystko ma jakis taki drewniano-ziemny posmak. nie wiem czy to nie wina ziemi. nie dosypywalismy nowej bo bylo sporo. w tamtym roku mielismy warzywa i jakos lepiej smakowaly a jeszcze wczesniej poprzedni mieszkancy chyba jakies kwiaty tam mieli, albo to moze bylo jakies zielsko ;) w sumie to nie jestem pewna bo wprowadzalismy sie w pazdzierniku i cala ta ala donica byla zarosnieta.
nie wiem czy nie przydaloby sie dosypac troche ziemi albo calkowicie ja wymienic a jak tak to na jaka?
moze ktos cos doradzi bo slabi z nas ogrodnicy :)
no i kiedy to najlepiej zrobic? na wiosne czy teraz przed zima? cos mi sie kojazy ze jak bylam mala i mielismy dzialke to sie przygotowywalo ziemie przed zima, ale co i jak to juz nie wiem :)
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Reputacja: 49
Napisane przez Drya » 7 paź 2011, 00:43 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
Tu ziemia i klimat jest inny niż w naszej Pl .Nie które kwiaty (cebulowe) wymagają jednak zabezpieczenia przed zimą.
Jeśli chodzi o pomidory to jeszcze nie próbowałam dlatego-że nie bardzo za nimi moja rodzina przepada :neutral: zioła jak czomber,bazylie czy oregano(to co lubimy) przesadzam w doniczki domowe i trzymam na parapecie w kuchni w lekko słonecznym miejscu .Resztę wysadzam i to nie koniecznie w wyznaczonym miejscu po prostu uważam ,że nawet warzywa między kwiatami wyglądają ciekawie (cebula/szczypior odstrasza ślimaki,robaki itd)Można sobie poradzić i na prawdę na skrawku ziemi można dużo zrobić.Zależy jaki ma się ma pomysł i zależy co się chce.Jeśli ma sie ploty to na płotach tez można elegancko rozsadzić kwiaty.Doniczki tu nie sa aż tak drogie w porównaniu do polskich cen .tak samo czy wiszące czy stojące .
Ziemię pod warzywka jeśli chcecie poczuc smak "swój" niestety trzeba wzbogacić w minerały i naturalne nawozy.Wszelakie srodki dostępne są w funcikach.Jak i inne środki np na mszycę .Polecam równiez kwiaty np róże w funciakach czy krzewy takie jak agrest (już miałam kilka owoców w tym roku) :D ale najważniejsza jest gleba .Kto chce to nie takie trudne.
Gabi mam nadzieje,że pomogłam jak cos na pw pisz .Jeszcze mi tu pojadą,że ja taki spec albo cus w tym rodzaju :roll: :P
Jak się ktoś w czymś lubuje to nie ma takiej siły by to przerwać ;)
-
- Drya
- Raczkujący
Napisane przez malaroksi » 7 paź 2011, 19:35 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane przez Gaba76 » 7 paź 2011, 20:08 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
nam w tym roku tak sie rozsial ze nie dalismy rady go przejesc, posiekalismy calosc i do zamrazalnika, starczy pewnie na kolejne pare lat ;)
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Reputacja: 49
Napisane przez Dalijka » 7 paź 2011, 20:14 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
-
- Dalijka
- Rozeznany
- Reputacja: 27
Napisane przez Drya » 9 paź 2011, 01:50 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
Najbardziej mnie rozbraja takie pitolenie i narzekanie a jak sie chce tak na prawdę to żaden gryzoń nie powinien stać na drodze .Jakby tak każdy patrzał to jednym słowem wolisz wpierdxxx chemie niz to co z serca wychowałaś .
no co :lol: wkurzaja mnie takie wypowiedzi.Obrzydzenie ma kurde mac ,nie brzydziło jej jak sięga po szczypior z "lidla" czy kalafior jak i inne tutejsze.
Dalijka,po prostu nie spróbowałaś i masz lenia by pohamować szkodniki a tego można się pozbyć ,przynajmniej w swoim otoczeniu.
-
- Drya
- Raczkujący
Napisane przez Dalijka » 9 paź 2011, 19:15 Re: Własne sadzonki czyli coś ala kółko gospodyń wiejskich :
-
- Dalijka
- Rozeznany
- Reputacja: 27
-