Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Napisane przez Anastazja » 2 wrz 2010, 08:25 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ewela,a ja uwazam ze miec dziecko po30-stce to super sprawa jest :) uwierz mi kobiety staja sie wowczas mlodsze i jakos tak bardziej zortganizowane,wiecej cierpliwosci maja itp. :)
bogini ja mam taki zestaw z mothercare w ramce,odcisnac stopki i raczki nie bylo latwo,no ale jakos sie udalo,ta masa jest taka troche dziwna jakby gumowa szczerze mowiac to myslalam ze bedzie to cos lepszego.
No fajnie ze dzis tez ladna pogoda jest ponoc juz niebawem ma sie to zmienic :( wiec trzeba korzystac.
Iwona jak tam malenstwo w brzuszku daje popalic? ;)
[ Dodano: Czw Wrz 02, 2010 09:27 ]
Co do szkoly to mojego meza wczoraj,nie przyjeli powiedzieli ze juz nie ma miejsc siedzial tam 4 godziny robil jakis durnowaty test,tylko po to by to uslyszec,powiedzieli mu jeszcze ze jest na luiscie oczekujacych na pierwszym miejscu ehhe pocieszajace :P
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputacja: 27
Napisane przez Kitka » 2 wrz 2010, 09:01 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Porządki od rana robię i już niedługo będę miała czyściutko :-) Potem na spacerk wyskoczymy lub na plac zabaw.
kindzulinaa W którym college'u jest wieczorny entry 3? Wiesz dokładnie w jakich godzinach i dniach?
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez dorcik101 » 2 wrz 2010, 09:25 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Tak na marginesie to podgladam was tutaj dziewczyny i przyczajalam sie zeby cos w koncu napisac no i udalo sie dzis.
Pozdrawiam
-
- dorcik101
- Raczkujący
- Reputacja: 0
Napisane przez ewela119 » 2 wrz 2010, 09:51 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Moja mala ma 4 lata i mi juz teraz trudno sobie wyobrazic miec kolejne dziecko, znowu nosic ze soba torby pelne pieluch i innych akcesorii.
Jak ostatnio bylam w pl 2 miesiace poslalam moja mala do przedszkola, na 27 dzieci w jej grupie tylko ja i jeszcze jedna mama bylysmy przed 30 i wlasnie to sprawilo ze poczulam ze majac takie dziecko powinnam miec juz zdrowo po 30 :roll: No i postarza mnie psychicznie ze tak powiem to ze jak jestem w pl i spotykam swoich znajomych to okazuje sie ze ja nie mam o czym z nimi rozmawiac, wiekszosc to studenci imprezujacy za kase od rodzicow, ja mam dziecko, faceta , dom, rachunki do zaplacenia itd gdzie wiekszosc z nich nie ma nawet bladego pojecia o wiekszosci z tych rzeczy :wink:
O kurcze ale sie rozpisalam :oops:
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputacja: 109
Napisane przez iwona38 » 2 wrz 2010, 11:57 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Ewelko wszystko zalezy od organizacji u nas jak narazie wszystko jakos funkcjonuje,zobaczymy jak bedzie po przyjsciu Groszka na swiat,czuje sie staro wsrod tych mlodych matek w ciazy,ale czuje sie bardziej doswiadczona matka :grin:
-
- iwona38
- Rozeznany
- Reputacja: 5
Napisane przez Anastazja » 2 wrz 2010, 12:17 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
[ Dodano: Czw Wrz 02, 2010 13:20 ]
iwonko to super ze groszek dokazuje,to znak ze zdrowy :) A u mnie pomiedzy najstarsza cora a najmlodszym synkiem jest 18 lat roznicy :) pozniej 17 i 9 lat
-
- Anastazja
- Zadomowiony
Napisane przez kindzulinaa » 2 wrz 2010, 12:42 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Dziewczyny nie moge sie doszukac informacji na temat paszportu tymczasowego co tu pisaly niektore z Was wczesniej.Dzisiaj probuje sie dodzwonic do ambasady,ale nikt nie odbiera.
Chce wyrobic starszemu synkowi poraz drugi paszport tymczasowy.
I czy potrzebny mi bedzie pesel?bo na stronce nic o nim nie jest wspomniane.
Oryginalny polski skrocony lub zupelny akt urodzenia dziecka i tak:Czy to ma byc skrocony z ostatnich 3 miesiecy czy moge taki wziasc z 2008 roku?bo wtedy dostalam polski.
I czy angielski akt urodzenia(certified copy) z 2009 roku moze byc czy musze tez z ostatnich 3 miesiecy miec??
A i jeszcze napiszcie na temat dowodu polskiego dla dziecka ile sie czeka i co trzeba zabrac?
Sorry,ze jesszcze raz te same pyt.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez kamyk69 » 2 wrz 2010, 12:58 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Iwona zazdroszczę przygotowań i oczekiwania na maluszka :)
wczoraj przeszłam samą siebie. robiłam na obiad gulasz i postanowiłam wybrać się na zakupy. łaziłam ponad dwie godziny i w drodze powrotnej dotarło do mnie, że nie wyłączyłam gazu pod garnkiem a przed wyjściem gotował się z dobrą godzine. ale dostałam pary w nogach widziałam najczarniejszy scenariusz, straż pożarną pod moim domem ale liczyłam, że w najlepszym wypadku skończy się na spalonym obiedzie. na szczęście nie było straży no i obiad niespalony. ale za to wołowinka mięciutka jak nigdy :-D nie wiem o czym ja myślałam pierwszy raz wywinęłam taki numer. mówie Wam ale się strachu najadłam :neutral:
-
- kamyk69
- Początkujący
- Reputacja: 2
Napisane przez iwona38 » 2 wrz 2010, 13:52 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- iwona38
- Rozeznany
- Reputacja: 5
Napisane przez malaroksi » 2 wrz 2010, 14:21 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
dorcik101, no to brawo za to że się wreście odczaiłaś ;)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputacja: 170
Napisane przez Kitka » 2 wrz 2010, 15:03 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
ewela Nie jestem młodą mamą, bo miałam 28 lat jak urodziłam synia. Drugie będzie po 30-stce :wink: W rodzinie mam młodą mamę. Miała 23 lata i 3 dzieci... Nie łatwo, oj nie łatwo jej było i jest z resztą nadal. Każdy sobie życie układa i potem trzeba za własne wybory brać odpowiedzialność, takie życie... Ja się strasznie pilnowałam przed zajściem w ciążę, bałam się jak cholera. Jestem taką osobą, że wszystko muszę mieć poukładane i zaplanowane. Byłam bardzo rozsądną dziewczyną i jakoś wszystko po kolei udało mi się ułożyć :wink:
Są jednak dobre strony bycia młoda mamą. Kiedy Twoja córcia bedzie miała 16 lat i będzie wchodzić w "głupi" wiek, Ty jeszcze będziesz dobrze na chodzie :-D Fajnie jest mieć młodą mamę, która jest jeszcze na czasie i "babciowa" nie jest. Ty kochana, jak się wyrobisz z drugim (bo teraz to faktycznie nie masz na co czekać :wink: ) to po 30-stce będziesz miała drugą młodość i więcej luzu niż niektóre Twoje rówieśniczki, które będą dopiero w pieluchach :wink: Także nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :grin:
kindzulinaa Godziny idealne dla mnie, tylko trochę daleko. W przyszłym tygodniu wybiore się do college'u u mnie.
Do dowodu w PL.
- potrzebni są oboje rodzice
- potrzebny jest polski akt urodzenia i pesel
- nie trzeba mieć meldunku (ani rodzice, ani dziecko)
- nie trzeba mieć wymienionych dowodów na nowe (osoba mieszkająca na stałe za granicą nie ma takiego obowiązku)
- nie ma opłat
- potrzebne są paszporty rodziców
- potrzebne są dwa zdjęcia do dowodu (nie paszportowe)
- ważny jest 5 lat.
Myślę, że o niczym nie zapomniałam. Czekałam około 2 tyg. Odebrać może jeden rodzic.
Z tego co pamiętam do drugiego paszportu wymagany jest już pesel.
Anastazja Fajna z Ciebie Matka Polka :grin: To już taki wymarły gatunek :roll: Niestety większości kobiet w PL nie stać na taki wybór, choćby chciały... Na szczęście w cywilizowanych krachaj (choć w UK też nie za bardzo), ale w innych krajach Unii czy US to normalne, że jak rodzinę stać to kobieta zostaje w domu z dziećmi. Dopiero, jak dzieci odchowane to zaczyna się rozwijać, pracować, czy robić na co ma tam ochotę. Są różne kobiety...
Dobrze, że masz taką możliwość. Nie dziwi mnie Twoja postawa!
Ja dopiero oswajam się z myślą o przedszkolu czy niani. Nie łatwo mi będzie oddać synia na kilka godzin, ale kiedyś to trzeba zrobić, więc małymi krokami będziemy próbować :wink:
kamyk69 Ile Twój mały ma? Mój też płakał, przez kolki do 4 miesiąca, ale o różnych porach. Raczej przed spaniem nie w nocy. Potem od 6 miesiąca znó też miał bóle brzuszka, ale okazało się, że to przez alergie na nabiał. Po zmianie mleka wszystko wróciło do normy uf.
dorcik101 Cześć :grin:
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputacja: 41
Napisane przez Anastazja » 2 wrz 2010, 17:42 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- Anastazja
- Zadomowiony
Napisane przez barwnie » 2 wrz 2010, 18:47 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
zatem studiowanie i planowanie jest świtne ale ma też słabsze strony (w planach było że pierwsze dziecko urodze właśnie teraz :mrgreen: )
Iwona zazdroszcze ci tej ciązy :-)
-
- barwnie
- Raczkujący
Napisane przez kindzulinaa » 2 wrz 2010, 18:50 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
Jeszcze tylko ostatnie pytanko,o ktorej radzilybyscie mi pojechac,zeby ustawic sie w kolejke,bo moze byc sporo ludzi pod koniec tyg.??
iwona38,masz juz dwoch synkow,to moze trzeci Groszek okaze sie dziewczynka :-) Macie juz imie/imiona??
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputacja: 22
Napisane przez barwnie » 2 wrz 2010, 18:50 Re: Żony , matki i kochanki po 30-stce łaczmy się..
-
- barwnie
- Raczkujący
-