Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Japończycy do walki z koronawirusem wykorzystują „polską wódkę”. Już zaczyna jej brakować w sklepach

W Japonii zaczyna brakować „polskiej wódki” z wysoką zawartością alkoholu - informuje agencja informacyjna Jiji Press.

Powodem jest rosnący popyt na środki dezynfekujące związany z epidemią koronawirusa.


Polską wódką japońskie media nazywają 95-procentowy spirytus rektyfikowany polskiej produkcji.

Japońskie media alarmują, że w sklepach zaczyna go brakować, której Japończycy używają do dezynfekcji w obliczu szalejącej epidemii koronawirusa.

Agencja informacyjna Jiji Press podała, że Japończycy używają go ostatnio jako środka dezynfekującego w obliczu rosnącego deficytu klasycznych płynów bakteriobójczych.


Jak podaje portal The Japan News, informacje o środkach dezynfekujących z wykorzystwaniem wódki krążą po internecie i zachęcają wiele osób do szukania alternatywy dla środków z alkoholem, dostępnych w sklepach.

W Japonii odnotowano blisko 300 przypadków infekcji koronawirusem, 6 osób zmarło. Rząd japoński ograniczył imprezy masowe i wydarzenia w miejscach publicznych na dwa tygodnie.

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Zastrzelili mężczyznę i pojechali kupić kurczaka z frytkami na wynos. Policja udostępniła nagranie CCTV
 Czytaj następny artykuł:
PILNE: Liczba przypadków koronawirusa w UK wzrosła do 87