Wiadomości
Japończycy do walki z koronawirusem wykorzystują „polską wódkę”. Już zaczyna jej brakować w sklepach
W Japonii zaczyna brakować „polskiej wódki” z wysoką zawartością alkoholu - informuje agencja informacyjna Jiji Press.
Powodem jest rosnący popyt na środki dezynfekujące związany z epidemią koronawirusa.
Polską wódką japońskie media nazywają 95-procentowy spirytus rektyfikowany polskiej produkcji.
Japońskie media alarmują, że w sklepach zaczyna go brakować, której Japończycy używają do dezynfekcji w obliczu szalejącej epidemii koronawirusa.
Agencja informacyjna Jiji Press podała, że Japończycy używają go ostatnio jako środka dezynfekującego w obliczu rosnącego deficytu klasycznych płynów bakteriobójczych.
Jak podaje portal The Japan News, informacje o środkach dezynfekujących z wykorzystwaniem wódki krążą po internecie i zachęcają wiele osób do szukania alternatywy dla środków z alkoholem, dostępnych w sklepach.
W Japonii odnotowano blisko 300 przypadków infekcji koronawirusem, 6 osób zmarło. Rząd japoński ograniczył imprezy masowe i wydarzenia w miejscach publicznych na dwa tygodnie.
środa, 04 marca 2020 15:32
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl