Wiadomości
Kurczaki z Asdy zawierają największe stężenie groźnej bakterii
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Food Standards Agency (FSA) wykryto, że 70 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich supermarketach jest zakażonych bakterią campylobacter. Okazuje się, że najgorzej jest w sklepach sieci Asda.

Eksperci z FSA podają, że kurczaki sprzedawane w sklepach Asda zawyżają średnią aż o 8 punktów. 78 proc. przebadanego mięsa zawierało niebezpiecznie wysokie ilości campylobacter.
Raport z badania pokazuje też, że wyższe ceny produktów nie idą w parze z jakością. Duże stężenie odkryto także w drobiu z Waitrose i Marks & Spencer. Podobnie było w Morrisons oraz Co-operative.
Jedyną siecią, która wypadła lepiej na tle pozostałych, a poziom skażenia był niższy niż średnia krajowa, jest Tesco.
Rocznie na infekcje spowodowane przez campylobacter cierpi około 280 tys. osób, z czego u 100 kończą się one śmiercią.
czwartek, 27 listopada 2014 14:34
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
DWP wydaje pilne ostrzeżenie dla osób pobierających benefity. Kobieta tr…
Miliony pracowników w Wielkiej Brytanii zapłacą wyższe podatki. Pięć spo…
Wielka Brytania wprowadza nowy podatek od nieruchomości. Rodziny mogą za…
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii. Mogą st…
Nowe zakazy na ulicach centrum Birmingham. Rada miasta wprowadza PSPO
Podwyżki council tax w Anglii. Rachunki mogą wzrosnąć nawet o 380 funtów…
Miliony kierowców utkną w korkach w sierpniowy bank holiday. Oto drogi n…