Wiadomości
73 proc. kurczaków z brytyjskich sklepów zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).
 73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).Przez rok FSA przebadała 4 tys. próbek pochodzących z różnych sklepów, zarówno sieciowych, jak i niezależnych. Wszyscy główni sprzedawcy nie spełnili wymaganych standardów dotyczących określonej redukcji zakażenia.
Asda miała najwięcej zakażonych kurczaków , a Tesco najmniej. W Marks & Spencer, Morrisons, Co-operative i Waitrose, poziom skażenia znacząco spadł w porównaniu do poprzednich badań. Co więcej, przedsiębiorstwa te przeprowadziły własne badania, których rezultaty także zostały opublikowane.
Campylobacter jest najpowszechniejszym sprawcą zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii. Rocznie dotyka 280 tys. osób. W większości przypadków zakażenie następuje po spożyciu drobiu, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia mięsa niweluje ryzyko zatrucia do minimum.
czwartek, 28 maja 2015 14:46
- 
 
 
  Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
- Wielka Brytania umorzy długi za energię setkom tysięcy osób na benefitac…
- 11 zmian finansowych i DWP w listopadzie 2025 roku w Wielkiej Brytanii, …
- DVLA wydaje pilne ostrzeżenie dla kierowców w Wielkiej Brytanii. Grozi i…
- Wielka Brytania: HMRC wstrzymało benefity dla 23,5 tys. rodzin przez błę…
- Wielka Brytania: łatwy sposób, by zyskać nawet 20 GBP zniżki na cotygodn…
- Miliony kierowców w Wielkiej Brytanii mogą otrzymać nawet po 700 GBP ods…
- Bank Anglii wydaje ważne ostrzeżenie dla posiadaczy kredytów hipotecznyc…
 
  
 







