Wiadomości
Wędlina wywołuje raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że jednym z najbardziej rakotwórczych produktów jest wędlina, a konkretnie przetworzone mięso. Każde 50 gramów spożytego przetworzonego mięsa (jedna kiełbaska lub mniej niż dwa plastry bekonu) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita o 18 proc.
Do kategorii przetworzonych mięs w opinii ekspertów zaliczane są produkty peklowane, wędzone, poddane procesom fermentacji lub innym metodom konserwacji pozwalającym zachować długotrwałość i świeżość. Podczas obróbki mięsa czy to w trakcie gotowania, pieczenia lub smażenia wydzielają się liczne substancje, które mogą wywołać raka lub są o to podejrzewane. Chodzi m.in. o węglowodory aromatyczne (PAK) lub kwas aminobenzoesowy (HAA).
Oznacza to, że według działającej przy WHO organizacji International Agency for Research on Cancer (IARC) wędlina została uznana oficjalnie za rakotwórczą i stanęła w jednym szeregu z takimi produktami wywołującymi nowotwory, jak alkohol, azbest, papierosy oraz arszenik. Zatem osoby, które spożywają dużo przetworzonego mięsa powinny zdecydowanie się ograniczyć.
Niebezpieczne jest także świeże czerwone mięso, które według WHO może stanowić czynnik rakotwórczy – pisze The Telegraph.
wtorek, 27 października 2015 07:01
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
DWP rozpoczyna kontrole kont bankowych – co oznacza to dla mieszkańców W…
Pilne ostrzeżenie dla podróżnych udających się do Wielkiej Brytanii
Pilne ostrzeżenie dla kierowców z Wielkiej Brytanii – już niedługo nowe …
Primark wprowadza ogromne zmiany we wszystkich sklepach w Wielkiej Bryta…
Wielka Brytania wprowadza nowe taryfy energetyczne – gospodarstwa domowe…
Policja ostrzega przed zamieszkami w Wielkiej Brytanii. Służby są już „n…
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla milionów mieszkańców Wielkiej Brytanii