Wiadomości
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce. Niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy.
Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.
W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach. Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.
Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia. Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.
Źródło:x-news.pl
sobota, 15 października 2016 07:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania tnie benefity. Setki tysięcy osób straciły wypłaty z DWP
Kolejny duży bank zamyka oddziały w Wielkiej Brytanii – tysiące klientów…
Pilne: autostrada M42 w pobliżu lotniska w Wielkiej Brytanii całkowicie …
Kolejna fala upałów w Wielkiej Brytanii – temperatury do 33°C przez pona…
Fala upałów w Wielkiej Brytanii: rząd wydaje ostrzeżenie zdrowotne, rośn…
Brytyjska poczta wprowadza ogromne zmiany w dostawach – co to oznacza dl…
Gigant energetyczny wypłaci klientom 1,5 mln funtów odszkodowań za błędy…