Wiadomości
Myjesz surowego kurczaka? Zwiększasz szanse na zatrucie pokarmowe
Dwie na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym. Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.

Rozpryskujące się krople wody mogą roznieść groźne bakterie po całej kuchni. Dlatego Food Standards Agency zdecydowała się oficjalnie pouczać ludzi, by zaprzestali tych praktyk. Przyrządzając drób: powinno się myć ręce po dotykaniu surowego mięsa oraz uważać, by nie podawać go niedopieczonego, jednak nie powinno się myc surowego kurczaka pod bieżącą wodą.
Za najwięcej zatruć pokarmowych odpowiada bakteria Campylobacter, która w czterech na pięć przypadków pochodzi właśnie z kurczaka. Chociaż zarażenie zazwyczaj kończy się na wymiotach i biegunce, to w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci. Co więcej, związane z nią zachorowania każdego roku kosztują państwo dziesiątki milionów funtów.
poniedziałek, 16 czerwca 2014 08:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Od października ogromne zmiany w podróżach z Wielkiej Brytanii do UE.
Najtańszy supermarket w Wielkiej Brytanii. Jest o ponad 44 GBP tańszy ni…
Dodatek 300 GBP wpłynie na konta bankowe milionów mieszkańców UK. Kiedy …
Wielka Brytania wprowadza ogromne zmiany dla podatników. Tysiące osób sp…
Ryanair wydaje pilne ostrzeżenie dla wszystkich podróżnych mających zare…
Storm Amy uderzy w Wielką Brytanię. Met Office podnosi ostrzeżenie do po…
Sztorm Amy sieje spustoszenie w Wielkiej Brytanii. Porywy wiatru do 155 …