Wiadomości
Myjesz surowego kurczaka? Zwiększasz szanse na zatrucie pokarmowe
Dwie na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym. Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.
Dwie
na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso
pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym.
Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.Rozpryskujące się krople wody mogą roznieść groźne bakterie po całej kuchni. Dlatego Food Standards Agency zdecydowała się oficjalnie pouczać ludzi, by zaprzestali tych praktyk. Przyrządzając drób: powinno się myć ręce po dotykaniu surowego mięsa oraz uważać, by nie podawać go niedopieczonego, jednak nie powinno się myc surowego kurczaka pod bieżącą wodą.
Za najwięcej zatruć pokarmowych odpowiada bakteria Campylobacter, która w czterech na pięć przypadków pochodzi właśnie z kurczaka. Chociaż zarażenie zazwyczaj kończy się na wymiotach i biegunce, to w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci. Co więcej, związane z nią zachorowania każdego roku kosztują państwo dziesiątki milionów funtów.
poniedziałek, 16 czerwca 2014 08:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Mieszkasz w Wielkiej Brytanii? Polska oferuje nawet 2 377 600 zł dla pow…
Wielka Brytania szykuje podwyżkę podatków: ile stracą pracownicy po jesi…
Brytyjska linia lotnicza odwołuje wszystkie loty i zawiesza działalność
DWP ogłasza listopadowe terminy wypłat świadczeń i dodatków w Wielkiej …
Wielka Brytania: HMRC wstrzymało benefity dla 23,5 tys. rodzin przez błę…
11 zmian finansowych i DWP w listopadzie 2025 roku w Wielkiej Brytanii, …
Wielka Brytania planuje zakwaterować migrantów w koszarach wojskowych. R…






