Wiadomości
Kurczaki z Asdy zawierają największe stężenie groźnej bakterii
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Food Standards Agency (FSA) wykryto, że 70 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich supermarketach jest zakażonych bakterią campylobacter. Okazuje się, że najgorzej jest w sklepach sieci Asda.

Eksperci z FSA podają, że kurczaki sprzedawane w sklepach Asda zawyżają średnią aż o 8 punktów. 78 proc. przebadanego mięsa zawierało niebezpiecznie wysokie ilości campylobacter.
Raport z badania pokazuje też, że wyższe ceny produktów nie idą w parze z jakością. Duże stężenie odkryto także w drobiu z Waitrose i Marks & Spencer. Podobnie było w Morrisons oraz Co-operative.
Jedyną siecią, która wypadła lepiej na tle pozostałych, a poziom skażenia był niższy niż średnia krajowa, jest Tesco.
Rocznie na infekcje spowodowane przez campylobacter cierpi około 280 tys. osób, z czego u 100 kończą się one śmiercią.
czwartek, 27 listopada 2014 14:34
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Bank Anglii wprowadza największe zmiany od 50 lat. Banknoty £5, £10, £20…
Wielka Brytania wprowadza ogromną zmianę w mundurkach szkolnych. Eksperc…
Duża sieć komórkowa w Wielkiej Brytanii przywraca darmowy roaming dla mi…
Brytyjski supermarket, który chciał pokonać Aldi, teraz najdroższy. Podw…
Miliony mieszkańców Wielkiej Brytanii tracą ponad 500 GBP na swoich kont…
Ryanair odwołuje 170 lotów. Linia lotnicza wydaje ostrzeżenie dla pasaże…
Wielka Brytania przygotowuje się na ogromną falę upałów w lipcu