Wiadomości
73 proc. kurczaków z brytyjskich sklepów zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).

Przez rok FSA przebadała 4 tys. próbek pochodzących z różnych sklepów, zarówno sieciowych, jak i niezależnych. Wszyscy główni sprzedawcy nie spełnili wymaganych standardów dotyczących określonej redukcji zakażenia.
Asda miała najwięcej zakażonych kurczaków , a Tesco najmniej. W Marks & Spencer, Morrisons, Co-operative i Waitrose, poziom skażenia znacząco spadł w porównaniu do poprzednich badań. Co więcej, przedsiębiorstwa te przeprowadziły własne badania, których rezultaty także zostały opublikowane.
Campylobacter jest najpowszechniejszym sprawcą zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii. Rocznie dotyka 280 tys. osób. W większości przypadków zakażenie następuje po spożyciu drobiu, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia mięsa niweluje ryzyko zatrucia do minimum.
czwartek, 28 maja 2015 14:46
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla pracowników w Wielkiej Brytanii
Rodziny w Wielkiej Brytanii mogą zyskać nawet 28 000 GBP rocznie. Oto os…
Dramatyczna sytuacja na pokładzie Ryanair. Samolot musiał wrócić do Wiel…
Ceny energii w Wielkiej Brytanii wzrosną w październiku. Rachunki za gaz…
Wielka Brytania oferuje darmowe urządzenia do oszczędzania energii dla o…
Wielka Brytania wprowadza ogromne zmiany w zasadach emerytalnych. Nawet …
Ceny w supermarketach w Wielkiej Brytanii rosną najszybciej od ponad rok…