Wiadomości
Eksport brytyjskiej żywności i napojów do UE spadł o 2 mld funtów po Brexicie
Zgodnie z analizą danych z HMRC, sprzedaż produktów mlecznych do UE spadła aż o 90%.
Na początku za spadek obwiniane było gromadzenie zapasów z powodu Brexitu i epidemia Covid-19.
Jadnak według sektora spożywczego najnowsze liczby sugerują, że są to strukturalne, a nie początkowe problemy związane z odejściem Wielkiej Brytanii z UE.
„Utrata 2 miliardów funtów eksportu do UE jest katastrofą dla naszej branży i bardzo wyraźnie wskazuje na skalę strat, jakie w dłuższej perspektywie ponoszą brytyjscy producenci z powodu nowych barier handlowych z UE” – powiedział Dominic Goudie, szef handlu międzynarodowego w Federacji Żywności i Napojów (FDF).
Wezwał też rząd do przekazania propozycji pomocy eksporterom po odcięciu się od handlu z Unią Europejską.
Dane z HMRC pokazują, że eksport produktów mlecznych spadł o ponad 90%, a eksport sera spadł o dwie trzecie w porównaniu z 2020 r.
O 32% spadł eksport Whisky, a eksport czekolady o 37%, o 14% natomiast spadł eksport jagnięciny i baraniny.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla 27 milionów mieszkańców Wielkiej Bryta…
Aldi, Asda i Sainsbury’s pilnie proszą o zwrot produktów. „Nie jedz ich”
Znalezienie 20 GBP na ulicy może kosztować więcej, niż myślisz: sprawdź …
Wilko otwiera nowe sklepy w Wielkiej Brytanii – pełna lista lokalizacji
Supermarkety w Wielkiej Brytanii obniżają ceny warzyw do zaledwie 15 pen…