Wiadomości
Pilne wezwanie do zwrotu produktów, które mogą być skażone bakterią E. coli. Jedna osoba w Wielkiej Brytanii zmarła po zakażeniu
Do tej pory stwierdzono, że 30 osób zaraziło się śmiertelną chorobą. Niestety, w wyniku tych zakażeń zmarła jedna osoba w Szkocji.
Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia Wielkiej Brytanii (UK Health Security Agency, UKHSA) nie udzieliła dalszych informacji na temat zmarłej osoby.
Epidemiologiczne i łańcuchowe badania żywności wykazały związki między niektórymi przypadkami a kilkoma rodzajami niepasteryzowanych serów produkowanych przez firmę w Anglii.
W szczególności, cztery produkty serów Lancashire firmy Mrs Kirkham's wykonane z surowego mleka krowiego zostały wycofane w Wigilię Bożego Narodzenia.
Powodem było podejrzenie, że sery „mogą” zawierać szczep bakterii odpowiedzialny za zatrucia pokarmowe.
Produkty wycofane z obiegu
Cztery produkty serowe firmy Mrs Kirkham’s Lancashire Cheese, wykonane z surowego mleka krowiego, zostały wycofane z obiegu w Wigilię Bożego Narodzenia z obawy, że mogą zawierać szczep bakterii odpowiedzialny za zatrucia pokarmowe.Agencja Standaryzacji Żywności (Food Standards Agency) ostrzegła, że niektóre osoby mogły otrzymać te produkty jako prezenty świąteczne, na przykład w koszach prezentowych lub jako pojedyncze bloki sera.
Agencja Standardów Żywności wezwała wszystkich, którzy zakupili sery Mild and creamy Lancashire, Tasty Lancashire, Mature Lancashire, Smoked Lancashire, tej firmy, aby zwrócili je do miejsca zakupu.
Dodatkowo piąty ser, No.1 Farmhouse Kirkham's Lancashire, został wycofany przez sieć supermarketów Waitrose.
Co to jest E. coli?
E. coli, czyli Escherichia coli, to bakteria powszechnie występująca w jelitach zwierząt.Chociaż większość szczepów tej bakterii jest nieszkodliwa, to właśnie ona jest głównym winowajcą wielu chorób przenoszonych przez żywność, takich jak zatrucia pokarmowe.
Zakażenia mogą rozpocząć się, gdy ktoś spożywa żywność zanieczyszczoną odchodami lub ma bezpośredni kontakt z zakażonym zwierzęciem.
Objawy zazwyczaj pojawiają się trzy do czterech dni po połknięciu bakterii, które następnie zagnieżdżają się w jelitach człowieka.
Większość osób dochodzi do siebie w ciągu tygodnia, ale mogą wystąpić poważniejsze powikłania, takie jak niewydolność nerek i anemia, nawet do dwóch tygodni po spożyciu bakterii.
Aby uniknąć rozprzestrzeniania się infekcji, zaleca się mycie rąk mydłem i ciepłą wodą oraz używanie produktów na bazie wybielacza do czyszczenia powierzchni.
Nie należy przygotowywać jedzenia dla innych, jeśli ma się objawy lub przez 48 godzin po ich ustąpieniu.
Firma Mrs Kirkham's podjęła „trudną” decyzję o wycofaniu wszystkich swoich produktów zakupionych między 1 października a 24 grudnia.
Jest to ruch prewencyjny, a firma współpracuje z lokalnymi urzędnikami ds. ochrony środowiska i FSA, aby „w pełni zrozumieć sytuację”.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.