Wiadomości
Coraz więcej świeżych kurczaków jest zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w supermarketach i u rzeźników zakażonych jest potencjalnie śmiertelną bakterią campylobacter – podaje Food Standards Agency.

73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w supermarketach i u rzeźników zakażonych jest potencjalnie śmiertelną bakterią campylobacter – podaje Food Standards Agency.
Próbki zbierano pomiędzy lutym i listopadem 2014 roku. Najgorszy pod względem zakażenia jest drób z Asdy. Tam bakterię wykryto w 8 kurczakach na 10, a w przypadku 30 proc. z nich zakażenie było bardzo mocne.
W Tesco campylobacter znaleziono w 68 proc. drobiu, ale tylko ta sieć miała mocne skażenie na poziomie niższym niż średnia krajowa – 12 proc. Poza tym żadna z firm nie ograniczyła liczby produktów, w których znajdowała się bakteria.
Co więcej, inspektorzy dowiedli, że w 7 proc. przypadków zanieczyszczone było także opakowanie drobiu. Oznacza to, że bakteria może się rozprzestrzeniać na inne produkty, które wkładamy do koszyka z zakupami - pisze Daily Mail.
Pomimo, że campylobacter jest zabijana podczas gotowania, rocznie 280 tys. mieszkańców Wysp choruje z jej powodu na ostre zapalenie żołądka i jelit. Około 100 osób umiera.
piątek, 27 lutego 2015 07:14
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Bank Anglii wprowadza największe zmiany od 50 lat. Banknoty £5, £10, £20…
Wielka Brytania wprowadza ogromną zmianę w mundurkach szkolnych. Eksperc…
Duża sieć komórkowa w Wielkiej Brytanii przywraca darmowy roaming dla mi…
Brytyjski supermarket, który chciał pokonać Aldi, teraz najdroższy. Podw…
Miliony mieszkańców Wielkiej Brytanii tracą ponad 500 GBP na swoich kont…
Ryanair odwołuje 170 lotów. Linia lotnicza wydaje ostrzeżenie dla pasaże…
Wielka Brytania obniża rachunki za energię — 129 GBP mniej dla milionów …