Wiadomości
Wędlina wywołuje raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia
Do kategorii przetworzonych mięs w opinii ekspertów zaliczane są produkty peklowane, wędzone, poddane procesom fermentacji lub innym metodom konserwacji pozwalającym zachować długotrwałość i świeżość. Podczas obróbki mięsa czy to w trakcie gotowania, pieczenia lub smażenia wydzielają się liczne substancje, które mogą wywołać raka lub są o to podejrzewane. Chodzi m.in. o węglowodory aromatyczne (PAK) lub kwas aminobenzoesowy (HAA).
Oznacza to, że według działającej przy WHO organizacji International Agency for Research on Cancer (IARC) wędlina została uznana oficjalnie za rakotwórczą i stanęła w jednym szeregu z takimi produktami wywołującymi nowotwory, jak alkohol, azbest, papierosy oraz arszenik. Zatem osoby, które spożywają dużo przetworzonego mięsa powinny zdecydowanie się ograniczyć.
Niebezpieczne jest także świeże czerwone mięso, które według WHO może stanowić czynnik rakotwórczy – pisze The Telegraph.
Data utworzenia: wtorek, 27 października 2015 07:01
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
| Czytaj poprzedni artykuł: Zaostrza się kryzys w Calais – do końca roku liczba osób w obozie zwiększy się do 10 tys. | Czytaj następny artykuł: Wolverhampton najbardziej nieszczęśliwym miejscem w kraju |
Gorące Tematy

Wielka Brytania z niechlubnym rekordem. Coraz więcej młodych bez pracy

Bank Anglii podejmie trudną decyzję. Wpłynie na finanse milionów mieszka…

Bezpośrednie pociągi z Wielkiej Brytanii do Niemiec coraz bliżej. W 5 go…

Wielka Brytania wprowadza ogromne zmiany finansowe w 2026 roku. 10 dat, …

Ważne ostrzeżenie dla pasażerów Ryanair, Wizz Air i easyJet. Wielu pasaż…

Rodziny w Wielkiej Brytanii dostają bony 70 GBP do supermarketów. Pomoc …

Polacy opuszczają Wielką Brytanię – to nie ten kraj co kiedyś