Wiadomości
Tłusty czwartek. Cukiernia przygotuje 20 tys. pączków
2 i pół tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, tyle samo masła, ponad milion litrów mleka oraz około 25 milionów sztuk jaj.
Te liczby robią wrażenie i brzmią jak gotowy przepis na wypiek.
Tyle składników statystycznie zużyją dziś Polacy na wypiek pączków.
Tłusty czwartek to dzień w którym chętnie się nimi zajadamy, czekamy cierpliwie w kolejkach przed ulubionymi cukierniami i stajemy przed życiowymi wyborami: pączek z różą, budyniem czy marmoladą?
Właściciel warszawskiej piekarni „Stolica Pączków” Bartosz Głuszcz przyznaje, że jest naprawdę wielu klientów, którzy czekają na święto tych wypieków.
Cukiernia ma w swojej ofercie kilkadziesiąt wariantów smakowych, a w tym roku najlepiej sprzedaje się pączek nadziewany słony karmelem i z białą czekoladą z malinami.
– Spodziewamy, że uda nam się zrobić 20 tys. pączków – ocenił Głuszcz.
Źródło:x-news
czwartek, 20 lutego 2020 11:34
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl