Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Tłusty czwartek. Cukiernia przygotuje 20 tys. pączków

2 i pół tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, tyle samo masła, ponad milion litrów mleka oraz około 25 milionów sztuk jaj.

Te liczby robią wrażenie i brzmią jak gotowy przepis na wypiek.

Tyle składników statystycznie zużyją dziś Polacy na wypiek pączków.


Tłusty czwartek to dzień w którym chętnie się nimi zajadamy, czekamy cierpliwie w kolejkach przed ulubionymi cukierniami i stajemy przed życiowymi wyborami: pączek z różą, budyniem czy marmoladą?

Właściciel warszawskiej piekarni „Stolica Pączków” Bartosz Głuszcz przyznaje, że jest naprawdę wielu klientów, którzy czekają na święto tych wypieków.

Cukiernia ma w swojej ofercie kilkadziesiąt wariantów smakowych, a w tym roku najlepiej sprzedaje się pączek nadziewany słony karmelem i z białą czekoladą z malinami.

– Spodziewamy, że uda nam się zrobić 20 tys. pączków – ocenił Głuszcz.

Źródło:x-news

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Brytyjskie firmy krytykują punktowy system imigracji. Najbardziej potrzebują pracowników o niskich kwalifikacjach
 Czytaj następny artykuł:
Najgorszy lot w życiu! Pasażerowie Ryanaira uwięzieni przez 6 godz. w samolocie