Wiadomości
Google wydaje pilne ostrzeżenie dla użytkowników kont
Google rozpoczęło wysyłanie ostrzeżeń do użytkowników, informując o planowanym usunięciu milionów kont Gmail w przyszłym miesiącu.
Google rozpoczęło wysyłanie ostrzeżeń do użytkowników, informując o planowanym usunięciu milionów kont Gmail w przyszłym miesiącu.
Ta radykalna zmiana dotknie wszystkie osobiste konta Google, które pozostawały nieaktywne przez co najmniej dwa lata – podaje The Independent.
W wyniku tej polityki, e-maile, dokumenty, arkusze kalkulacyjne, terminy kalendarza, zdjęcia i filmy zostaną trwale usunięte.
Nowa polityka została wprowadzona wcześniej w tym roku, ale zacznie obowiązywać w grudniu 2023 roku.
Ruth Kricheli, wiceprezes ds. zarządzania produktami w Google, napisała w maju na blogu: „Aktualizujemy naszą politykę dotyczącą nieaktywności kont Google do dwóch lat we wszystkich naszych produktach. Ta aktualizacja dostosowuje naszą politykę do standardów branżowych dotyczących przechowywania i usuwania kont, a także ogranicza czas, przez który Google przechowuje Twoje nieużywane dane osobowe”.
Celem tej zmiany jest ochrona aktywnych użytkowników Google przed zagrożeniami bezpieczeństwa, takimi jak oszustwa phishingowe i przejęcie konta.
Stare konta, które nie były używane przez lata, są zwykle narażone na ataki hakerów, ponieważ mogą używać tych samych haseł, które zostały pozyskane w innych naruszeniach bezpieczeństwa, łatwo dostępnych w dark webie.
Każde konto zagrożone usunięciem otrzyma „wiele powiadomień” przed podjęciem jakichkolwiek działań, w tym na powiązane adresy e-mail do odzyskiwania.
Google już zaczęło wysyłać e-maile do osób dotkniętych, informując, że jest to „w celu ochrony Twoich prywatnych informacji i zapobiegania nieautoryzowanemu dostępowi do Twojego konta, nawet jeśli już nie korzystasz z naszych usług”.
Utrata dostępu do konta Gmail może również potencjalnie uniemożliwić korzystanie z innych platform i usług online, które są powiązane z tym adresem e-mail, nawet jeśli nie są związane z Google.
Zobacz też:
Aby utrzymać konto aktywne i uniknąć jego usunięcia, użytkownicy Google są zachęcani do otwierania lub wysyłania e-maila, korzystania z Dysku Google, pobierania aplikacji w Sklepie Google Play lub po prostu wyszukiwania w Google, będąc zalogowanym na konto.
Konto, które opublikowało wideo na YouTube, nie zostanie dotknięte, niezależnie od tego, kiedy było ostatnio aktywne.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy

Ryanair ostrzega pasażerów. Tych rzeczy nie wolno wkładać do bagażu podr…

HMRC ostrzega rodziców w Wielkiej Brytanii. Ważny termin upływa 31 sierp…

Rzadka moneta 50p z Wielkiej Brytanii sprzedana za 115 funtów. Można ją …

Funt brytyjski umacnia się. Rynek czeka na ważne dane z Wielkiej Brytani…

Loty do Krakowa i Gdańska z Birmingham. Zimowe połączenia popularnej lin…

DWP ogłasza nowe kontrole kont bankowych w Wielkiej Brytanii. Banki będą…

Najbardziej i najmniej przyjazne miejsca w Anglii. Powstał nowy ranking


