Wiadomości
Afgańczyk marzy o restauracji w Birmingham
Afgańczyk, który w obozie dla uchodźców w Calais prowadzi jedną z najbardziej popularnych restauracji, marzy o dostaniu się do Wielkiej Brytanii i otworzeniu własnego lokalu w Birmingham.
37-letni Mohammed Safi trafił do Calais z Kunduz. To znajdujące się w północnym Afganistanie miasto w ubiegłym roku zostało zaatakowane przez talibów i nadal toczą się tam regularne walki. Safi mówi, że zostawił w ojczyźnie żonę i szóstkę dzieci, ale nie ma tam dla nich przyszłości – opisuje Daily Mail.
Mężczyzna tłumaczy, że Calais jest dla niego tylko tymczasowym miejscem pobytu. Codziennie od rana do popołudnia gotuje i wydaje posiłki dla nawet 500 osób. Większość jego klientów zachwala dania Safiego nazywając je znakomitymi. Płacą za nie tyle, ile mogą. Wieczory 37-latek poświęca na próby dostania się do UK. Chce stabilnego życia i, gdy tylko dostanie azyl na Wyspach, priorytetem dla niego będzie ściągnięcie do siebie rodziny. Potem wszyscy będą mogli się skoncentrować na otworzeniu najlepszej restauracji z kuchnią afgańską w kraju.
Obecnie jego lokal jest jednym z dziesięciu działających na terenie obozu Dżungla, niektóre z nich to zwykłe stoiska z kebabami. Ich właściciele za część zarobionych pieniędzy utrzymują się we Francji, a część odkładają na ewentualną podróż do Wielkiej Brytanii.
środa, 03 lutego 2016 06:42
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Anglia wprowadza zakaz używania węży ogrodowych dla milionów osób – kary…
HMRC wprowadza ogromną zmianę w podatkach w Wielkiej Brytanii: nowe obow…
Najgorsza autostrada w Anglii — kierowcy tracą cierpliwość przez niekońc…
Lotniska w Wielkiej Brytanii wprowadzają ogromne zmiany dotyczące przewo…
Duży bank obsługujący 28 milionów klientów w Wielkiej Brytanii zamyka ko…
Fala upałów w Anglii osiągnie dziś kulminację – temperatury przekroczą 3…
Wielka Brytania zmaga się z trzecią falą upałów w tym roku — czy to już …