Zaloguj się Załóż konto

Nafaszerowany antybiotykami drób z Polski, sprzedawany w brytyjskich supermarketach

Polski dostawca drobiu sprzedawanego w brytyjskich supermarketach używa antybiotyków krytycznych dla ludzkiego zdrowia – wynika z nowego śledztwa, które podnosi obawy, że może spowodować to rozprzestrzenianie się śmiertelnych superbakterii.

Polski dostawca drobiu sprzedawanego w brytyjskich supermarketach używa antybiotyków krytycznych dla ludzkiego zdrowia – wynika z nowego śledztwa, które podnosi obawy, że może spowodować to rozprzestrzenianie się śmiertelnych superbakterii.

Bureau of Investigative Journalism (BIJ) odkrył, że polskie przedsiębiorstwo mięsne SuperDrob, które dostarcza mrożone produkty drobiowe do Lidl, Asda i Iceland, pozyskuje kurczaki z ferm, gdzie stosuje się antybiotyki z grupy fluorochinolonów, sklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako „kluczowe dla leczenia chorób u ludzi”.

Fluorochinolony są często stosowane w leczeniu poważnych zakażeń salmonellą u ludzi – podaje The Guardian.


Podawanie antybiotyków zwierzętom hodowlanym jest coraz bardziej krytykowane, ponieważ naukowcy zwracają uwagę na ryzyko rozwoju odporności bakterii na antybiotyki, co oznacza, że leki mogą przestać działać w leczeniu infekcji u ludzi.

Bakterie odporne na antybiotyki, zwane „superbakteriami”, stanowią rosnące zagrożenie dla zdrowia człowieka i szacunkowo spowodowały 1,2 miliona zgonów na świecie w 2019 roku.

Na całym świecie rosną obawy, że rolnicy stosujący te krytyczne antybiotyki dla zwierząt mogą przyczyniać się do tego problemu.

W celu zmniejszenia ryzyka zakażeń superbakterią Unia Europejska w zeszłym roku wprowadziła surowsze przepisy dotyczące stosowania antybiotyków na fermach.


Jednak wydaje się, że stosowanie leków krytycznych dla zdrowia człowieka na fermach w Polsce, przez największego producenta mięsa drobiowego w Europie, wzrosło w ostatnich.

Sprzedaż fluorochinolonów w kraju wzrosła o ponad 70%. Dane pokazują jeszcze większy wzrost sprzedaży kolistyny, leku ostatniej szansy stosowanego w leczeniu poważnych zakażeń, które nie reagują na inne leki.

WHO sklasyfikowała oba leki jako kluczowe dla leczenia chorób u ludzi.

SuperDrob to jeden z głównych producentów drobiu w Polsce, a ponad 50% jego przychodów pochodzi z eksportu.

Przeprowadzone przez BIJ wywiady sugerują, że trzy źródła, w tym rolnik dostarczający kurczaki do firmy i weterynarz obsługujący fermy dostarczające mięso, potwierdziły, że stosowane są fluorochinolony.

Nie ma niczego nielegalnego w tym działaniu, ale testy przeprowadzone przez BIJ w maju, nadzorowane przez naukowca z Uniwersytetu Oksfordzkiego, wykazały obecność bakterii opornych na fluorochinolony w próbkach odpadów pobranych z kilku polskich ferm drobiu, które prawdopodobnie dostarczały drób do firmy.


Polska firma potwierdziła stosowanie tych leków, ale zapewniała, że ma ustalone rygorystyczne zasady, które mają zapewnić, że są one stosowane tylko w uzasadnionych przypadkach.

Profesor mikrobiologii medycznej z Uniwersytetu Oksfordzkiego, Tim Walsh, uważa, że na poziomie UE nie udało się wystarczająco monitorować stosowania antybiotyków w Polsce, a gwałtowny wzrost sprzedaży wysokopriorytetowych antybiotyków w tym kraju powinien wywołać alarm.

Z kolei Komisja Europejska stwierdziła po wybuchu w 2020 roku epidemii salmonelli w Wielkiej Brytanii, w Polsce podjęto środki takie jak poprawa bezpieczeństwa biologicznego na fermach i lepsza higiena w zakładach mięsnych, które doprowadziły do zmniejszenia skażeń salmonellą.

Choć stosowanie fluorochinolonów na fermach drobiowych jest legalne w Wielkiej Brytanii i UE pod nadzorem weterynaryjnym, regulacje dotyczące ich stosowania są teraz ściśle kontrolowane, a nie wolno ich stosować zapobiegawczo u zdrowych zwierząt.

SuperDrob oświadczył, że jego polityka nie zezwala na stosowanie antybiotyków w celach profilaktycznych, a takie działania są również zabronione dla dostawców.


Polska Inspekcja Weterynaryjna stwierdziła, że profilaktyczne stosowanie antybiotyków nie jest praktykowane w Polsce.

Asda poinformowała, że wszystkie importowane mrożone produkty drobiowe przechodzą rygorystyczne kontrole bezpieczeństwa i jakości.

Supermarket zalecił też, aby zawsze dokładnie gotować mrożone produkty drobiowe, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Zobacz też:


Iceland Foods oświadczyło, że zabrania swoim dostawcom stosowania antybiotyków w sposób profilaktyczny, jeśli są one kluczowe dla leczenia chorób u ludzi.

Lidl również oświadczył, że jego dostawcy są zobowiązani do niekorzystania z antybiotyków w celach zapobiegawczych.

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
20% Brytyjczyków głosujących za Brexitem, teraz zagłosowałoby inaczej
 Czytaj następny artykuł:
Ryanair uruchomi nową trasę z Wielkiej Brytanii do Polski