Wiadomości
Kurczaki z Asdy zawierają największe stężenie groźnej bakterii
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Food Standards Agency (FSA) wykryto, że 70 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich supermarketach jest zakażonych bakterią campylobacter. Okazuje się, że najgorzej jest w sklepach sieci Asda.

Eksperci z FSA podają, że kurczaki sprzedawane w sklepach Asda zawyżają średnią aż o 8 punktów. 78 proc. przebadanego mięsa zawierało niebezpiecznie wysokie ilości campylobacter.
Raport z badania pokazuje też, że wyższe ceny produktów nie idą w parze z jakością. Duże stężenie odkryto także w drobiu z Waitrose i Marks & Spencer. Podobnie było w Morrisons oraz Co-operative.
Jedyną siecią, która wypadła lepiej na tle pozostałych, a poziom skażenia był niższy niż średnia krajowa, jest Tesco.
Rocznie na infekcje spowodowane przez campylobacter cierpi około 280 tys. osób, z czego u 100 kończą się one śmiercią.
czwartek, 27 listopada 2014 14:34
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania alarmuje: osoby odchodzące na emeryturę w 2050 roku będą…
Wielka Brytania wprowadza ogromne zmiany dla 35 milionów pracowników – H…
Piękna nadmorska wioska w Wielkiej Brytanii z 24-kilometrową plażą i naj…
Wielka Brytania wprowadza zakaz podróży do 31 krajów – pełna lista zakaz…
Tysiące rodzin w UK otrzyma bony o wartości 180 GBP do supermarketów
Wielka Brytania szykuje się na rekordowe upały – temperatury sięgną 34°…
Anglia wprowadza obowiązkowe wodomierze dla tysięcy gospodarstw domowych