Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Nowy system znakowania produktów spożywczych

Problemy zdrowotne związane z otyłością lub nadwagą, co roku kosztują NHS ponad 5 mld funtów. Według ekspertów małe zmiany w diecie mogą znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca.

Według raportu z 2011, 61 procent mieszkańców Anglii boryka się z nadwagą lub otyłością, w tym jedna trzecia 10-latków i jedna czwarta pięciolatków. To jeden z najwyższych poziomów wśród krajów rozwiniętych.

Nowy system znakowania produktów spożywczych na pierwszy rzut oka pozwoli konsumentom rozpoznać, czy dany produkt jest zdrowy. Jest on podobny do systemu sygnalizacji świetlnej, czyli etykiety z kolorem zielonym i ostrzegawczym pomarańczowym i w końcu z czerwonym. Do tego będą przygotowane przejrzyste informacje na temat zawartości tłuszczu, soli, cukru, liczby kalorii w 100 g. Klienci będą mogli szybko porównać dane produkty i wybrać ten zdrowszy.



Simon Gillespie, dyrektor British Heart Foundation, twierdzi, że wiele osób dokonuje złych wyborów, gdyż nie ma jasnego i spójnego oznakowania żywności. Nowe, bardziej czytelne etykiety pozwolą konsumentom zrobić zdrowe zakupy. Nowy sposób etykietowania przyjęły już duże koncerny żywnościowe jak m.in. Mars, Nestle, McCain czy Premier Foods.


-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Sufit spadł do basenu w LA Fitness
 Czytaj następny artykuł:
Linie lotnicze Flybe w tarapatach