Wiadomości
Restauracje będą zmuszone do oznaczania sprzedawanych dań
Jeszcze w tym roku restauracje, kawiarnie i szkoły będą musiały oznaczać zawartość swoich produktów. „To biurokratyczny koszmar” – uważa Prue Leight, kucharz i gwiazda TV.

Zmiany wejdą w życie później w tym roku i zupełnie zmienią sposób, w jaki jedzenie jest sprzedawane. Chodzi o to, by sprzedawcy musieli zaznaczać, czy w danym daniu jest jeden z 14 alergenów, takich jak mleko, soja, gluten, musztarda, sezam, łubin czy dwutlenek siarki. Unijne przepisy chcą chronić w ten sposób alergików – tych w Wielkiej Brytanii może być aż 21 milionów.
Jednakże, podczas gdy dla dużych sieci, które nie zmieniają swojego menu – jak KFC czy McDonald – zadanie nie powinno być dużym problemem, to w gorszej sytuacji są małe lokale, które korzystają z sezonowych produktów i w związku z tym często przekształcają menu.
Pilnowaniem, czy restauratorzy postępują zgodnie z nowymi przepisami, zajmą się rady miasta. Ci, którzy nie opiszą produktów mogą spodziewać się grzywien i oskarżeń.
wtorek, 10 czerwca 2014 07:47
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania wprowadza nowy podatek od nieruchomości. Rodziny mogą za…
Wielka Brytania: DWP wstrzymuje wypłatę świadczeń o wartości 1 mld funtó…
Wielka Brytania planuje podniesienie wieku emerytalnego do 70 lat. DWP w…
Rząd Wielkiej Brytanii chce ograniczyć jednorazową nieopodatkowaną wypła…
Ile lat trzeba pracować, aby otrzymać pełną nową emeryturę państwową w W…
DWP wprowadza zmiany wypłatach świadczeń w Wielkiej Brytanii
W Wielkiej Brytanii nie opłaca się dziś zarabiać powyżej 100 tys. funtów