Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Wędlina wywołuje raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że jednym z najbardziej rakotwórczych produktów jest wędlina, a konkretnie przetworzone mięso. Każde 50 gramów spożytego przetworzonego mięsa (jedna kiełbaska lub mniej niż dwa plastry bekonu) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita o 18 proc.

Do kategorii przetworzonych mięs w opinii ekspertów zaliczane są produkty peklowane, wędzone, poddane procesom fermentacji lub innym metodom konserwacji pozwalającym zachować długotrwałość i świeżość. Podczas obróbki mięsa czy to w trakcie gotowania, pieczenia lub smażenia wydzielają się liczne substancje, które mogą wywołać raka lub są o to podejrzewane. Chodzi m.in. o węglowodory aromatyczne (PAK) lub kwas aminobenzoesowy (HAA).

Oznacza to, że według działającej przy WHO organizacji International Agency for Research on Cancer (IARC) wędlina została uznana oficjalnie za rakotwórczą i stanęła w jednym szeregu z takimi produktami wywołującymi nowotwory, jak alkohol, azbest, papierosy oraz arszenik. Zatem osoby, które spożywają dużo przetworzonego mięsa powinny zdecydowanie się ograniczyć.

Niebezpieczne jest także świeże czerwone mięso, które według WHO może stanowić czynnik rakotwórczy – pisze The Telegraph.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Zaostrza się kryzys w Calais – do końca roku liczba osób w obozie zwiększy się do 10 tys.
 Czytaj następny artykuł:
Wolverhampton najbardziej nieszczęśliwym miejscem w kraju