Wiadomości
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.
Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.
W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.
Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
DWP wydaje pilne ostrzeżenie dla osób pobierających benefity. Kobieta tr…
Miliony pracowników w Wielkiej Brytanii zapłacą wyższe podatki. Pięć spo…
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii. Mogą st…
Wielka Brytania wprowadza nowy podatek od nieruchomości. Rodziny mogą za…
Nowe zakazy na ulicach centrum Birmingham. Rada miasta wprowadza PSPO
Miliony kierowców utkną w korkach w sierpniowy bank holiday. Oto drogi n…
Podwyżki council tax w Anglii. Rachunki mogą wzrosnąć nawet o 380 funtów…