Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Restauracje będą zmuszone do oznaczania sprzedawanych dań

Jeszcze w tym roku restauracje, kawiarnie i szkoły będą musiały oznaczać zawartość swoich produktów. „To biurokratyczny koszmar” – uważa Prue Leight, kucharz i gwiazda TV.

Zmiany wejdą w życie później w tym roku i zupełnie zmienią sposób, w jaki jedzenie jest sprzedawane. Chodzi o to, by sprzedawcy musieli zaznaczać, czy w danym daniu jest jeden z 14 alergenów, takich jak mleko, soja, gluten, musztarda, sezam, łubin czy dwutlenek siarki. Unijne przepisy chcą chronić w ten sposób alergików – tych w Wielkiej Brytanii może być aż 21 milionów.

Jednakże, podczas gdy dla dużych sieci, które nie zmieniają swojego menu – jak KFC czy McDonald – zadanie nie powinno być dużym problemem, to w gorszej sytuacji są małe lokale, które korzystają z sezonowych produktów i w związku z tym często przekształcają menu.

Pilnowaniem, czy restauratorzy postępują zgodnie z nowymi przepisami, zajmą się rady miasta. Ci, którzy nie opiszą produktów mogą spodziewać się grzywien i oskarżeń.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Szokujący raport Ofsted - muzułmanie chcieli przejąć szkoły
 Czytaj następny artykuł:
Nauka języka obcego spowalnia starzenie się mózgu