Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Theresa May zmierzy się z Borisem Johnsonem w walce o stanowisko premiera

Theresa May ogłosi dziś, że będzie się ubiegać o stanowisko premiera. Stanie do rywalizacji z byłym burmistrzem Londynu Borisem Johnsonem, który również dziś zamierza zgłosić swoją kandydaturę.

Pomimo tego, że zarządzająca Home Office May była zwolenniczką pozostania w Unii Europejskiej, obieca, że wyprowadzi kraj ze wspólnoty i ograniczy swobodny przepływ imigrantów. Powoła także ministra odpowiedzialnego za Brexit, który będzie się wywodził z grupy eurosceptycznych torysów. May ma zamiar ogłosić również, że w ramach swojej wizji sprawowania urzędu premiera chce przywrócić zaufanie ludzi do polityki i stać na czele rządu, który sprzyja wszystkim, a nie tylko uprzywilejowanej garstce osób. Zapowiada się, więc zażarta walka o przywództwo w partii – pisze Daily Mail.

Theresa May może być zbudowana postawą kolegów ze swojego ugrupowania, bo wczoraj ujawniono, że ma przewagę nad Johnsonem. YouGov przepytał na zlecenie „The Times” członków Partii Konserwatywnej i okazało się, że 55 proc. z nich widziałoby May na stanowisku premiera. 38 proc. popiera natomiast byłego burmistrza stolicy.
-

Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Czytaj poprzedni artykuł:
Dlaczego lustra w niektórych sklepach w Bullring zostały zasłonięte?
 Czytaj następny artykuł:
„Najpierw pozbędziemy się Polaków, a potem gejów” – kolejny przejaw nienawiści wobec Polaków