Wiadomości
Myjesz surowego kurczaka? Zwiększasz szanse na zatrucie pokarmowe
Dwie na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym. Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.

Rozpryskujące się krople wody mogą roznieść groźne bakterie po całej kuchni. Dlatego Food Standards Agency zdecydowała się oficjalnie pouczać ludzi, by zaprzestali tych praktyk. Przyrządzając drób: powinno się myć ręce po dotykaniu surowego mięsa oraz uważać, by nie podawać go niedopieczonego, jednak nie powinno się myc surowego kurczaka pod bieżącą wodą.
Za najwięcej zatruć pokarmowych odpowiada bakteria Campylobacter, która w czterech na pięć przypadków pochodzi właśnie z kurczaka. Chociaż zarażenie zazwyczaj kończy się na wymiotach i biegunce, to w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci. Co więcej, związane z nią zachorowania każdego roku kosztują państwo dziesiątki milionów funtów.
poniedziałek, 16 czerwca 2014 08:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Pilne ostrzeżenie dla podróżnych z Wielkiej Brytanii. Nowe przepisy od p…
Ryanair uruchamia nowe trasy z Wielkiej Brytanii. Wśród nich połączenie …
Miliony mieszkańców Wielkiej Brytanii otrzymają dodatek 150 GBP do rachu…
Zakupy spożywcze w Wielkiej Brytanii coraz droższe. Dane ONS pokazują sk…
Ulgi podatkowe w Wielkiej Brytanii. Nawet 500 GBP zwrotu z HMRC dla wybr…
Miliony emerytów w Wielkiej Brytanii otrzymają podwyżkę świadczeń o pona…
Aldi otworzy 21 nowych sklepów w Wielkiej Brytanii w ciągu 13 tygodni