Wiadomości
Myjesz surowego kurczaka? Zwiększasz szanse na zatrucie pokarmowe
Dwie na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym. Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.

Rozpryskujące się krople wody mogą roznieść groźne bakterie po całej kuchni. Dlatego Food Standards Agency zdecydowała się oficjalnie pouczać ludzi, by zaprzestali tych praktyk. Przyrządzając drób: powinno się myć ręce po dotykaniu surowego mięsa oraz uważać, by nie podawać go niedopieczonego, jednak nie powinno się myc surowego kurczaka pod bieżącą wodą.
Za najwięcej zatruć pokarmowych odpowiada bakteria Campylobacter, która w czterech na pięć przypadków pochodzi właśnie z kurczaka. Chociaż zarażenie zazwyczaj kończy się na wymiotach i biegunce, to w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci. Co więcej, związane z nią zachorowania każdego roku kosztują państwo dziesiątki milionów funtów.
poniedziałek, 16 czerwca 2014 08:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl
Czytaj poprzedni artykuł: Podejrzany o zabójstwo Polaka wychodzi za kaucją | Czytaj następny artykuł: Ktoś strzelił do autobusu |
Gorące Tematy
Pilne ostrzeżenie dla pasażerów Ryanair, Jet2 i easyJet lecących do UE –…
Fala upałów w Wielkiej Brytanii – dokładne daty i prognozy temperatur si…
Nawet 500 GBP na jedzenie i energię. Rusza nowa runda wsparcia rodzin w …
Tysiące Brytyjczyków wypłaca gotówkę z emerytur po zmianie zasad HMRC
Temperatura w Wielkiej Brytanii może osiągnąć 45°C. Nowe ostrzeżenie bry…
Duży dostawca energii w Wielkiej Brytanii wypłaci odszkodowanie tysiącom…
Wielka Brytania przygotowuje się na „mega falę upałów” w czerwcu. Progno…