Wiadomości
73 proc. kurczaków z brytyjskich sklepów zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).

Przez rok FSA przebadała 4 tys. próbek pochodzących z różnych sklepów, zarówno sieciowych, jak i niezależnych. Wszyscy główni sprzedawcy nie spełnili wymaganych standardów dotyczących określonej redukcji zakażenia.
Asda miała najwięcej zakażonych kurczaków , a Tesco najmniej. W Marks & Spencer, Morrisons, Co-operative i Waitrose, poziom skażenia znacząco spadł w porównaniu do poprzednich badań. Co więcej, przedsiębiorstwa te przeprowadziły własne badania, których rezultaty także zostały opublikowane.
Campylobacter jest najpowszechniejszym sprawcą zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii. Rocznie dotyka 280 tys. osób. W większości przypadków zakażenie następuje po spożyciu drobiu, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia mięsa niweluje ryzyko zatrucia do minimum.
czwartek, 28 maja 2015 14:46
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
36°C w sierpniu? Fala upałów uderzy w Anglię – prognozy wskazują dokładn…
Brytyjski supermarket zamyka 17 sklepów i zwalnia 3 600 pracowników. Peł…
Bursztynowe alerty w Wielkiej Brytanii. Sztorm Floris uderzy z niezwykłą…
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii mających…
Wielka Brytania wprowadza podatek spadkowy od prywatnych emerytur: rodzi…
Najtańszy supermarket w Wielkiej Brytanii. Aldi traci pozycję lidera po …
Miliony kierowców w Wielkiej Brytanii mogą odzyskać nawet 950 GBP za sam…