Wiadomości
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.
Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.
W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.
Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Nadchodzi zima: Meteorolodzy ostrzegają przed śniegiem i lodem w całej W…
Gdzie w Anglii spadł już śnieg – i gdzie w UK może pojawić się nawet 25 …
Wielka Brytania wprowadza największą reformę świadczeń od dekad
„Mamo, ja umrę” – przerażenie 9-latki z Birmingham po ataku psa na osied…
Wielka Brytania wprowadza przełomową reformę: najemcy zyskają nowe prawa
Limit ochrony pieniędzy na koncie bankowym w Wielkiej Brytanii wrośnie d…
Wielka Brytania będzie musiała płacić do unijnego budżetu w zamian za śc…






