Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Za dużo mięsa? Wzrasta ryzyko śmiertelnej choroby

Lekarze przekonują, że konieczne jest ograniczenie czerwonego mięsa w codziennej diecie i podają, jaka jest "bezpieczną dawka". To odzew na wyniki badań uwzględniających dane ponad 150 tysięcy osób, które wykazały, że miłośnicy mięsa zagrożeni są śmiertelną chorobą, i to w ciągu najbliższych czterech lat.

Dieta, w której dominuje czerwone mięso, sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2. U osób, które objadają się karkówką, kiełbasami i golonką, ryzyko zachorowania wynosi aż 50 proc. - czytamy na "Daily Mail", omawiającym raport zamieszczony na medycznym portalu internetowym JAMA Internal Medicine.

Autorzy raportu uwzględnili trzy wcześniejsze badania przeprowadzone z udziałem około 150 tysięcy kobiet i mężczyzn. Przeanalizowali szczegółowo sposób odżywiania się wolontariuszy. Według nich za rozwój cukrzycy typu 2 należy obwinić zawarte w mięsie tłuszcze nasycone.



Dlatego, aby obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2, i to nawet o 14 proc., należy jeść mniej czerwonego mięsa. Optymalna porcja to: 70 g gotowanego chudego czerwonego mięsa dziennie i 500 g tygodniowo.

Lekarze przypominają, że cukrzyca typu 2 związana jest z nadwagą i otyłością, siedzącym trybem życia oraz niezdrową dietą. W Wielkiej Brytanii prawie jeden na 20 dorosłych mieszkańców ma rozpoznaną cukrzycę. Nic dziwnego, że lekarze chcą rekomendować ograniczenie czerwonego mięsa w diecie, aby zatrzymać epidemię cukrzycy typu 2.


Źródło: dziennik.pl
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
W centrum Birmingham kobieta skoczyła z piątego piętra
 Czytaj następny artykuł:
W Wolverhampton zamknięto popularny bar “Revolution”