Wiadomości
Za dużo mięsa? Wzrasta ryzyko śmiertelnej choroby
Lekarze przekonują, że konieczne jest ograniczenie czerwonego mięsa w codziennej diecie i podają, jaka jest "bezpieczną dawka". To odzew na wyniki badań uwzględniających dane ponad 150 tysięcy osób, które wykazały, że miłośnicy mięsa zagrożeni są śmiertelną chorobą, i to w ciągu najbliższych czterech lat.
Dieta, w której dominuje czerwone mięso, sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2. U osób, które objadają się karkówką, kiełbasami i golonką, ryzyko zachorowania wynosi aż 50 proc. - czytamy na "Daily Mail", omawiającym raport zamieszczony na medycznym portalu internetowym JAMA Internal Medicine.
Autorzy raportu uwzględnili trzy wcześniejsze badania przeprowadzone z udziałem około 150 tysięcy kobiet i mężczyzn. Przeanalizowali szczegółowo sposób odżywiania się wolontariuszy. Według nich za rozwój cukrzycy typu 2 należy obwinić zawarte w mięsie tłuszcze nasycone.
Dlatego, aby obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2, i to nawet o 14 proc., należy jeść mniej czerwonego mięsa. Optymalna porcja to: 70 g gotowanego chudego czerwonego mięsa dziennie i 500 g tygodniowo.
Lekarze przypominają, że cukrzyca typu 2 związana jest z nadwagą i otyłością, siedzącym trybem życia oraz niezdrową dietą. W Wielkiej Brytanii prawie jeden na 20 dorosłych mieszkańców ma rozpoznaną cukrzycę. Nic dziwnego, że lekarze chcą rekomendować ograniczenie czerwonego mięsa w diecie, aby zatrzymać epidemię cukrzycy typu 2.
Źródło: dziennik.pl
środa, 19 czerwca 2013 05:41
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl
Czytaj poprzedni artykuł: W centrum Birmingham kobieta skoczyła z piątego piętra | Czytaj następny artykuł: W Wolverhampton zamknięto popularny bar “Revolution” |