Wiadomości
Kurczaki z Asdy zawierają największe stężenie groźnej bakterii
W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Food Standards Agency (FSA) wykryto, że 70 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich supermarketach jest zakażonych bakterią campylobacter. Okazuje się, że najgorzej jest w sklepach sieci Asda.

Eksperci z FSA podają, że kurczaki sprzedawane w sklepach Asda zawyżają średnią aż o 8 punktów. 78 proc. przebadanego mięsa zawierało niebezpiecznie wysokie ilości campylobacter.
Raport z badania pokazuje też, że wyższe ceny produktów nie idą w parze z jakością. Duże stężenie odkryto także w drobiu z Waitrose i Marks & Spencer. Podobnie było w Morrisons oraz Co-operative.
Jedyną siecią, która wypadła lepiej na tle pozostałych, a poziom skażenia był niższy niż średnia krajowa, jest Tesco.
Rocznie na infekcje spowodowane przez campylobacter cierpi około 280 tys. osób, z czego u 100 kończą się one śmiercią.
czwartek, 27 listopada 2014 14:34
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
36°C w sierpniu? Fala upałów uderzy w Anglię – prognozy wskazują dokładn…
Brytyjski supermarket zamyka 17 sklepów i zwalnia 3 600 pracowników. Peł…
Bursztynowe alerty w Wielkiej Brytanii. Sztorm Floris uderzy z niezwykłą…
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii mających…
Wielka Brytania wprowadza podatek spadkowy od prywatnych emerytur: rodzi…
Najtańszy supermarket w Wielkiej Brytanii. Aldi traci pozycję lidera po …
Miliony kierowców w Wielkiej Brytanii mogą odzyskać nawet 950 GBP za sam…