Wiadomości
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce. Niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy.
Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.
W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach. Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.
Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia. Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.
Źródło:x-news.pl
sobota, 15 października 2016 07:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl
Czytaj poprzedni artykuł: Imigranci próbowali wedrzeć się do ciężarówek w Calais | Czytaj następny artykuł: Syryjczyk podejrzany o planowanie zamachu w Berlinie popełnił samobójstwo |