Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Kurczaki z Asdy zawierają największe stężenie groźnej bakterii

W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Food Standards Agency (FSA) wykryto, że 70 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich supermarketach jest zakażonych bakterią  campylobacter. Okazuje się, że najgorzej jest w sklepach sieci Asda.

Eksperci z FSA podają, że kurczaki sprzedawane w sklepach Asda zawyżają średnią aż o 8 punktów. 78 proc. przebadanego mięsa zawierało niebezpiecznie wysokie ilości campylobacter.

Raport z badania pokazuje też, że wyższe ceny produktów nie idą w parze z jakością. Duże stężenie odkryto także w drobiu z Waitrose i Marks & Spencer. Podobnie było w Morrisons oraz Co-operative.

Jedyną siecią, która wypadła lepiej na tle pozostałych, a poziom skażenia był niższy niż średnia krajowa, jest Tesco.

Rocznie na infekcje spowodowane przez campylobacter cierpi około 280 tys. osób, z czego u 100 kończą się one śmiercią.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Black Friday: Ogromne przeceny i chaos w sklepach
 Czytaj następny artykuł:
Uliczny artysta przyłożył chłopcu pistolet-zabawkę do głowy