Wiadomości
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.
Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.
W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.
Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl
Gorące Tematy
Mało znany benefit w Wielkiej Brytanii. Niektórzy mogą otrzymać nawet 10…
Wielka Brytania: 7 milionów osób zapłaci wyższy podatek dochodowy. Rekor…
Najlepszy dzień na zakupy w Aldi, Lidl, B&M i innych supermarketach – ki…
Wielka Brytania wprowadza nowe przepisy dotyczące benefitów. Kogo obejmą…
Wielka Brytania: populacja Londynu zbliża się do 10 milionów. Imigracja …
MSZ wydaje pilne ostrzeżenie przed podróżami do unijnych krajów
Fala upałów uderza w Wielką Brytanię. Temperatura może przekroczyć 34°C