Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Restauracje i bary powinny wywieszać informacje o ocenie otrzymanej za higienę żywności

Wszystkie restauracje, bary take away, puby i kawiarnie powinny zostać zmuszone do wywieszenia tabliczki informującej o ocenie, jaką otrzymały za higienę żywności oraz za warunki sanitarne panujące w lokalu – twierdzi szefowa komitetu licencyjnego z Birmingham.

Przewodnicza Licensing and Public Protection Committee Barbara Dring zachęca rząd, by zmienił prawo tak, aby właściciele lokali sprzedających przetworzoną żywność musieli obowiązkowo informować o ocenie otrzymanej za higienę. Dotychczasowe przepisy mówią, że takie działania są dobrowolne i w praktyce jedynie te miejsca, które dostały 4 bądź 5 gwiazdek się tym chwalą.

Dring uważa, że zmiana regulacji zachęci te lokale, które otrzymały słabe noty do poprawy i podwyższenia standardów – pisze Birmingham Mail.

Oceny z kontroli każdego miejsca, gdzie serwuje się żywność można znaleźć na stronie Food Standard Agency. Jesienią aż 127 restauracji i barów otrzymało negatywną opinię. Oznaczało to, że były brudne, wykryto w nich plagę szkodników bądź sprzedawano tam niebezpieczne jedzenie. Miejsca te zamykano, a ich otwarcie mogło nastąpić dopiero po wykonaniu zaleceń inspektora.

Samorząd mówi, że 98 proc. lokali spełnia wymagania, a puby czy restauracje, które otrzymały ocenę zerową szkodzą reputacji miasta. Wiele miejsc, które dostały najniższą notę, zostaje uprzątniętych w ciągu dnia lub dwóch, ale negatywna opinia pozostaje w mocy aż do kolejnej kontroli, która następuje dopiero kilka miesięcy później.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Alton Towers otworzy pierwszą w kraju rollercoasterową restaurację
 Czytaj następny artykuł:
National Express zmienia cennik biletów na komunikację miejską w Birmingham