Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Nutella może wywoływać raka

Firma Ferrero broni swojej decyzji o używaniu oleju palmowego do produkcji Nutelli po tym, jak w specjalnym raporcie napisano, że substancja ta wywołuje raka.

Raport przyczynił się do tego, że orzechowo-czekoladowe smarowidło do kanapek zostało usunięte ze sklepowych półek we Włoszech. Dokument przygotowany przez European Food Safety Authority (EFSA) ujrzał światło dziennie w maju zeszłego roku. Jego autorzy piszą, że olej palmowy zawiera wysokie stężenie zanieczyszczeń, gdy jest podgrzewany do 200 stopni Celsjusza. W jego skład wchodzi więcej wywołujących nowotwory substancji niż w skład innych olejów roślinnych. Naukowcy stwierdzili jednak, że niezbędne jest przeprowadzenie dalszych badań - pisze BBC.

Producent Nutelli oświadczył, że zmiana składników sprawiłaby, że krem nie rozsmarowywałby się tak łatwo, jak teraz.

Olej palmowy znajdziemy w setkach innych produktów żywnościowych i nie tylko – od masła orzechowego po makaron i od mydła po detergenty. Jednak to właśnie skład Nutelli przyciągnął uwagę, bo jest to bardzo znana marka. Gdy po usunięciu ze sklepowych półek, sprzedaż spadła, Ferrero zdecydowało się na wykupienie reklam w prasie i telewizji, które mają przekonać klientów, że spożywanie Nutelli jest bezpieczne.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Spanikowani uchodźcy próbują przedostać się na łodzie włoskiej straży przybrzeżnej
 Czytaj następny artykuł:
B. Szydło: Nie rozumiem, dlaczego Komisja Europejska nie jest w stanie przyjąć argumentów Polski