Wiadomości
Zakazane substancje wykryte w jedzeniu w restauracji w Walsall
Zabronione sztuczne barwniki, które mogą wywoływać nadaktywność, astmę i raka zostały odkryte w daniach serwowanych przez restaurację i bar take away działające w Walsall.

Siedem na osiem dań – kurczak tikka oraz kurczak tikka masala – przetestowanych przez urzędników z Walsall Council zwierało jedną lub dwie zabronione od dwóch lat substancje o nazwach żółcień pomarańczowa (E110) oraz czerwień koszelinowa A, pąs 4R (E124).
W skontrolowanym jedzeniu znaleziono także inne sztuczne barwniki, które wywołują nadaktywność u dzieci, ale w tym przypadku ich ilość nie przekraczała dozwolonych limitów.
Inspektorzy współpracują teraz z właścicielami skontrolowanych punktów, by wyjaśnić im, jaka stoi przed nimi odpowiedzialność, kiedy przygotowują pożywienie. Zalecają także wszystkim firmom, by dokładnie czytały treść etykiet produktów, których używają, aby mieć pewność, że nie stosują żadnych zakazanych substancji.
poniedziałek, 30 marca 2015 07:04
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Anglia wprowadza zakaz używania węży ogrodowych dla milionów osób – kary…
HMRC wprowadza ogromną zmianę w podatkach w Wielkiej Brytanii: nowe obow…
Najgorsza autostrada w Anglii — kierowcy tracą cierpliwość przez niekońc…
Lotniska w Wielkiej Brytanii wprowadzają ogromne zmiany dotyczące przewo…
Duży bank obsługujący 28 milionów klientów w Wielkiej Brytanii zamyka ko…
Wielka Brytania zmaga się z trzecią falą upałów w tym roku — czy to już …
Fala upałów w Anglii osiągnie dziś kulminację – temperatury przekroczą 3…